8 Kasım 2013 Cuma

Patronlara 'iş kazası' mektubu
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 250 bin işyerine 'iş güvenliği' mektubu gönderdi. Patronlara Ocak 2014'te yürürlüğe girecek yasa hatırlatılarak, "İş sağlığı ve güvenliğinde kurallara uyun" denildi.
[​IMG]
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomiyi 7 milyar liralık kayba uğratan iş kazalarını önlemek için kolları sıvadı. Bakan Çelik imzasıyla, yaklaşık 250 bin işyerine "iş güvenliği" mektubu gönderiliyor. TOBB, TİSK, Organize Sanayi Bölgeleri'ne gönderilen mektupta, iş sağlığı ve güvenliğinde uyulması gereken kurallar sıralanıyor. 

KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Bakanlık verilerine göre günde ortalama 200 iş kazası meydana gelirken, bunun 4'ü ölümle sonuçlanıyor. Kazaların büyük bölümü de "önlenebilir" listesinde yer alıyor. Ekonomiye ağır yük getiren bu kazaları önlemek için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası hazırlandı. Yasanın uygulamaya başlamasıyla birlikte her işletme için iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunlu oluyor. Böylece kaza riskleri önceden tespit edilerek, gerekli önlemler alınabilecek. Düzenleme Ocak 2014'te yürürlüğe giriyor. Uzman çalıştırmayan işletmeler de yaklaşık 5 bin 400 lira ceza ödeyecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında 2014'ten itibaren yaklaşık 1.5 milyon işletme için iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunlu olacak. 

100 bin kişiye iş imkânı
Çalışma Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi yaklaşık 100 bin kişiye istihdam kapısı açacak. Teknik öğretmenler, mühendislik, mimarlık, fen-edebiyat fakültelerinin fizikkimya bölümü mezunları, 180 saat uygulamalı, 40 saat de teorik eğitimin ardından iş güvenliği uzmanı olabilecek. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarına katılanlar var. Sınavlarda başarılı olanlar, iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyor ya da işletmelere sözleşmeli hizmet de sunabiliyor. 

Kaynak: www.sabah.com.tr
Filed Under :

0 yorum for " "

Yorum Gönder

background