8 Kasım 2013 Cuma

1 milyon işyeri dikkat!
[​IMG]

İş sağlığı kapsamında atılan adımlar doğrultusunda kobilerin 1 Ocak 2014 tarihine kadar uzman çalıştırıp çalışanlarına eğitim vermez zorunda. Aksi halde yüksek cezalar gelebilir.

Haziran 2013 verilerine göre Türkiye’deki 1 milyon 586 bin işyerinin 1 milyon 554 bini 50’nin altında işçi istihdam ediyor. Bu işyerlerinde toplam 7 milyon 595 bin işçi çalışıyor.

1.5 milyon içinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli istihdamı 1 Temmuz 2016’da başlayacak 50’den az çalışanı bulunan “az tehlikeli” işyerleri de var. Buradaki rakamın 500 binleri bulduğu tahmin ediliyor.

Dolayısıyla yaklaşık 1 milyon işyerinin 1 Ocak’ta yeni yasa kapsamına gireceğini söyleyebiliriz.

Risk değerlemesi önemli bir konu

Risk değerlendirmesi tüm işyerlerinin 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren yerine getirmesi gereken bir yükümlülük. Risk değerlendirmesinin yapılmaması halinde 3.234 TL idari para cezası söz konusu. Risk değerlendirmesi yapılmamış her ay için de 4.851 TL idari para cezası var.

İş güvenliği uzmanının göreve başlamadığı işyerlerinde risk değerlendirmesi işveren veya vekili, çalışan temsilcisi, destek elemanı, işyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar tarafından oluşturulacak ekip tarafından yapılacak.

Defterleriniz 2014’e hazır mı?

İş güvenliği uzmanı ve hekim göreve başlamadan işyerinin yerine getirmesi gereken bir diğer yükümlülük ise iş sağlığı ve güvenliği tespit ve öneri defterinin onaylatılarak hazır hale getirilmesi. Bu defter noterler vasıtasıyla veya işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde her sayfası damgalanarak hazır hale getiriliyor.


Kaynak: www.haber10.com
Filed Under :

0 yorum for " "

Yorum Gönder

background