8 Kasım 2013 Cuma

ÇALIŞMA BAKANLIĞI, YAPI İŞLERİNDE ALINACAK ASGARİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞi ŞARTLARINI BELİRLEDİ 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarını biryönetmelik ile belirledi. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yapı işlerinde bu zamana kadar hazırlanan sağlık ve güvenlik planları 1 Haziran 2014 tarihine kadar yeni düzenlemeye uygun hale getirilecek. ANKARA (ANKA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarını bir yönetmelik ile belirledi. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yapı işlerinde bu zamana kadar hazırlanan sağlık ve güvenlik planları 1 Haziran 2014 tarihine kadar yeni düzenlemeye uygun hale getirilecek. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarını belirlemeyi amaçlıyor.Yönetmelik6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm yapı işlerinin yapıldığı işyerlerinde uygulanacak. Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamına giren işyerlerinde ise uygulanmayacak. 

-İŞVERENLERİN VE DİĞER KİŞİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SORUMLULUKLARI-

İşveren, yapı işlerinde yapı alanının düzenli tutulmasını ve yeterli temizlikte olmasını, yapı alanındaki çalışma yerlerinin seçiminde; buralara ulaşımın nasıl sağlanacağının ve ekipman, hareket ve geçişler için alan veya yolların belirlenmesini, malzemenin kullanım ve taşıma şartlarının düzenlenmesini, tesis ve ekipmanın kullanılmaya başlamadan önce ve periyodik olarak teknik bakım ve kontrollerinin yapılmasını sağlayacak. İşverenin çeşitli malzemeler ve özellikle tehlikeli malzeme ve maddeler için uygun depolama alanları ayrılması ve bu alanların sınırlarının belirlenmesi, tehlikeli malzemelerin kullanımı ile uzaklaştırılma koşullarının düzenlenmesi, atık ve artıkların depolanması, atılması veya uzaklaştırılmasından sorumlu olan işverenlerin, çeşitli işler veya işin aşamaları için öngörülen sürelerin yapı alanındaki işin durumuna göre yeniden belirlenmesi, alt işverenler ve kendi nam ve hesabına çalışanlar arasında işbirliği, yapı alanındaki veya yakınındaki endüstriyel faaliyetler ile etkileşimin dikkate alınması gibi yükümlülükleri olacak.

-SAĞLIK VE GÜVENLİK KOORDİNATÖRLERİNİN GÖREVLENDİRİLMESİ, SAĞLIK VE GÜVENLİK PLANI VE BİLDİRİM

Aynı yapı alanında birden fazla işveren veya alt işverenin bulunması durumunda, işveren veya proje sorumlusu, sağlık ve güvenlik konularında bir veya daha fazla sağlık ve güvenlik koordinatörü görevlendirecek. İşveren veya proje sorumlusu, yapı işine başlamadan önce projenin hazırlık aşamasında, sağlık ve güvenlik planını hazırlar veya hazırlanmasını sağlayacak. Yapı işinde bildirim gerektiren işler haricinde ve bazı riskleri içeren çalışmaların bulunmaması halinde sağlık ve güvenlik koordinatörü görevlendirilmeyebilecek. 
İşveren veya proje sorumlusu yapı işinin 30 işgününden fazla süreceği ve devamlı olarak 20'den fazla çalışan istihdam edileceği, işin büyüklüğü 500 yevmiyeden fazla çalışma gerektireceği, durumlarda yapı işine başlamadan önce gerekli bildirimi içeren bildirimi, Bakanlığın ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne vermekle yükümlü olacak.

-KULLANILAN MAKİNE, ARAÇ, EKİPMAN, MALZEME VE ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ-

İşveren, yapı işlerinin yapıldığı işyerlerinde kullanılan makine, araç, ekipman, malzeme ve çalışma yöntemlerinin ilgili teknik mevzuata ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden kabul görmüş, uyumlaştırılmış ulusal veya uluslararası standartlara uygun olmasını sağlayacak. İşveren, mekanik ve elektrikli ekipmanın seçimi, kurulması, uygun yerlere yerleştirilmesi, hizmete alınması, işletilmesi ve bakımında, çalışanların sağlık ve güvenliği için, bu Yönetmelik hükümleri ile Makine Emniyeti Yönetmeliği ile İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği hükümlerini dikkate alacak.
Bugüne kadar hazırlanan sağlık ve güvenlik planları 1 Haziran 2014 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.(ANKA)
(HGS/ORH)
Filed Under :

0 yorum for " "

Yorum Gönder

background